Puhelimen akun käyttöikä: vinkit akun parempaan kestoon

post thumb
Kännyköiden Kierrätys
by Kaisa/ on 09 Sep 2021

Puhelimen akun käyttöikä: vinkit akun parempaan kestoon

Puhelimen akun käyttöikä alkaa tippua jo vuoden vanhassa älypuhelimessa. Älypuhelimissa on paljon erilaisia akkua kuluttavia toimintoja, joista paikannusta käyttävät ovat suurimpia akun kuluttajia. Mitä enemmän puhelin käyttää eri sovelluksia, sitä nopeammin akku kuluu. Myös suuri näyttö, nettiä käyttävät sovellukset ja 3D-grafiikkaa hyödyntävät pelit tyhjentävät akun jopa muutamassa tunnissa. Näytön kirkkauden himmentäminen kannattaa, sillä se säästää paljon virtaa.

Nikseillä puhelimen akun käyttöikä pidemmäksi

Tärinä kannattaa ottaa pois päältä, sillä se kuluttaa akkua soittoääntä enemmän. Jos tarvitsee puhelinta vain soittoihin ja tekstiviesteihin, voi kytkeä puhelimen 3G-verkkoon. 4G ja 5G -verkot kuluttavat enemmän akkua. Jos ei tarvitse GPS:ää, voi sen ja sijaintipalvelut kytkeä pois päältä. Karttasovelluksiin tarvittava GPS on akkusyöppö. Taustalla pyörivät sovellukset kannattaa sammuttaa, jotta ne eivät suotta kuluta akkua.

Puhelimen akkua ei kannata ladata aivan täyteen, myös käytetyt puhelimet on hyvä ladata vain maksimissaan 80 prosenttiin. Jos haluaa säästää puhelimen akkua, kannattaa miettiä, minkä sovelluksen automaattiset päivitykset pitää päällä. Samoin kannattaa minimoida ilmoitusten määrä, sillä ilmoitukset kuluttavat akkua. Puhelimen näytön voi säätää menemään lepotilaan nopeammin, koska sekin säästää virtaa. Myös puhelimen lentokonetila säästää akkua.

Akun käyttöikä on keskimäärin kaksi vuotta

Puhelimen akku on kulutustavaraa, eikä se kestä ikuisesti. Jos niksit eivät auta, akku kannattaa vaihtaa. Suomen talvi asettaa oman haasteen akkujen kestolle, sillä akut eivät pidä pakkasesta. Varsinkin älypuhelimet saattavat yksinkertaisesti sammua taskuun pakkassäällä, etenkin jos ulkona ollaan pitkään. Älypuhelin pitäisi pitää lämpimässä, jotta se toimisi.